Гливи (Вешенки)
Гриби гливи (вешенки) є низькокалорійним продуктом. Ця якість може допомогти підтримувати оптимальну масу тіла тим людям, які прагнуть зниження власної ваги. Збільшення споживання гливи зробить харчування більш збалансованим. У Європі розроблені грибні дієти за участю страв із гливи із загальною енергетикою не більше 1100 ккал на день. Велика кількість клітковини у грибах дає відчуття ситості, незважаючи на низьку калорійність.
Майже дві третини заліза, що знаходиться в нашому тілі, входить до складу гемоглобіну – білка червоних кров'яних тілець, який зв'язується з киснем і доставляє його до тканин. Тому споживання заліза таке важливе для підтримки енергії та загальної функціональності організму. Перший наслідок нестачі заліза – загальна слабкість, яка, до речі, у жінок спостерігається у 3 рази частіше, ніж у чоловіків.
За американськими даними, у 148 грамах гливи міститься 11% денної потреби людини в залізі.
Гриби гливи є одним з найбагатших джерел цинку, який сприяє підтримці імунітету людини незалежно від його віку.
А в 148 грамах гливи знаходиться 0.4 мг цинку або 18% необхідного людині денного мінімуму. Їжте гливи і не старійте!
Глива є багатим джерелом калію, необхідний вміст якого в організмі покращує діяльність серця та нирок.
За американськими даними в 148 грамів гливи міститься 622 мг калію або 18% від рекомендованої норми. Це більше ніж у яблуках, моркві, томатах, дині та винограді.
В 148 грамів гливи міститься 178 мг або 18% денної потреби людини у фосфорі. Вважається, що фосфору багато в рибі. Але в 100 р. консервованого лосося не набагато більше фосфору, ніж у 148 г свіжої глива – всього 240 мг.
Замість глюкози глива містить манітол, тому діабетики можуть сміливо включати в свою дієту страви з гливи.
Глива містить велику кількість вітамінів групи В і D, які необхідні для підтримки здоров'я людини. Помірне щоденне споживання грибів забезпечить суттєву частку добової потреби людини у цих вітамінах.
Глива містить багато клітковини, яка покращує роботу травного тракту і нормалізує його мікрофлору.
Полісахариди і клітковина гливи є хорошими сорбентами і допомагають очищати організм від токсинів та важких металів.
Нітрати і нітрити перетворюються міцелієм гливи в білок і в плодовому тілі практично відсутні. Пестициди та гербіциди, присутні в зерні та в соломі повністю розкладаються ферментами міцелію гливи і відсутні в плодових тілах. Мікотоксини у гливи не виявляються.
Будьте здорові!