Банан
Банан
Ніжний, солодкий, поживний банан – один з улюблених фруктів як дітей, так і дорослих.
Містить вітаміни В, С, Е, бета-каротин, фолієву кислоту, залізо, калій, кальцій, магній, марганець, мідь, селен, фосфор, цинк, клітковину та вуглеводи.
Завдяки вмісту калію і магнію банани позитивно впливають на стан серцево-судинної системи, живлять і насичують киснем клітини мозку, приводять у норму водно-сольовий баланс, активно вживаючи банани, вдається швидше покинути палити; за допомогою цих мікроелементів організм простіше долає так званий "бар'єр залежності"
Ціниться банан, як засіб швидкого поповнення організму енергією. Завдяки високому вмісту заліза, банан корисний для утворення гемоглобіну в крові.
Цей фрукт – один з кращих джерел калію, який запобігає підвищенню артеріального тиску та утворенню набряків.
Багато в банані амінокислоти триптофану – яка в процесі травлення перетворюється в серотонін – який впливає на мозок та покращує настрій.
Завдяки високому вмісту вітамінів групи В і триптофану банани допомагають подолати нервове напруження, зняти стрес, придушити спалах гніву.
Корисні банани для шлунку та кишківника, в м’якоті міститься клітковина та пектинові речовини, котрі активізують моторну функцію кишківника, запобігаючи закрепам та нормалізуючи функціонування жовчовивідних шляхів. Вживання бананів сприяє розвитку корисної кишкової мікрофлори при дисбактеріозі. При виразковій хворобі шлунку, банан сприяє відновленню клітин та обволікаючи стінки слизової шлунково – кишкового тракту допомагає запобігти виникненню запальних процесів.
Протипокази
Банан виводить рідину з організму, сприяє згущення крові, підвищення в'язкості крові, що не підходить для осіб з варикозним розширенням вен і для чоловіків з проблемами ерекції, небажано вживання бананів в їжу хворим з тромбофлебітом, ішемічною хворобою серця і всім іншим, у кого відзначається підвищене згортання крові; вживання не рекомендується людям з синдромом подразненого кишечника; не рекомендуються банани і людям з підвищеною масою тіла, адже вони висококалорійні з високим глікемічним індексом, а значить, банан шкідливий для діабетиків.
Будьте здорові!