Очищення та знезараження води
В наш непростий час наявність питної води дуже важлива. Тому хочу поділитись народними рецептами фільтрації та знезараження річкової води та води отриманої з інших джерел. Набирати воду з озера чи болота не можна, якою б чистою вона не здавалась та все ж вона може містити, велику кількість вірусів, мікробів та бактерій.
В декількох метрах від водойми на низькому березі треба викопати ямку, і коли вона наповниться водою, акуратно вичерпати воду 2-3 рази. Лише після цього у ямі з’явиться очищена землею вода, яку треба пропустити через чисту тканину або складену в декілька шарів марлю щоб позбутися піску, сміття, комах.
Далі приступаємо до одного з найдавніших методів знезараження та очищення води – кип’ятіння. Термічне знезараження займає від 15-30 хв.
Для підсилення ефекту також варто використовувати гілки дерев антисептиків, хвойних рослин, таких як ялина, сосна, кедр, ялівець.
Рецепт: 150-250 г молодих гілок хвойних рослин на 10-14 літрів води. Кип’ятити 30 хв. Процідити.
Також можна використовувати кору дуба, верби, бука. Застосовувати краще кору молодих гілок нарізаних смужками.
Рецепт: 150-250 г сировини на 12 л води (відро). Кип’ятити 40 хвилин, процідити, відстояти.
Будьте здорові! Все буде Україна!