Горіх грецький
Горіх грецький. Лікарською сировиною є листя та навколоплідники. В шкірці молодих плодів знайдено багато вітаміну С, В,Р, каротину, ефірного масла, цукрів, дубильних речовин. В листі вітамін В1, Е, Р, солі заліза та кобальту, клітчатка, флаваноїди, аскорбінова кислота. І цікавим фактом буде те що в незрілих горіхах міститься вітаміну С в 8 раз більше ніж в смородині й в 50 раз більше ніж в плодах цитрусових. Відвари та настої з листя горіха приймають при авітамінозах, виснажені організму, гастритах, колітах, й ентероколітах з проносами, фурункульозі, сечокам’яній хворобі, цукровому діабеті, жовтусі, діатезі, подагрі, як кровоспинне та протиглисне. Понижає рівень цукру в крові.
Настій
3-4 ст л листків горіха настояти 1-2 години в літрі окропу. П’ють теплим, можна з медом, по 2/3 – 1 склянці 3-5 раз в день до їжі.
Горіхи вживати щоденно по 100 г на протязі 45 днів для лікування гіпертонії, атеросклерозу. При виснаженні.
Будьте здорові!