Редька
Редька і редис одне й теж саме?
Ні, в редисі вітамінів менше!
Редька городня або посівна має багатий вміст вітамінів В, С, і А, вуглеводи, глікозиди, азотисті екстрактивні речовини, фітонциди, кристалічна речовина рафанол, холін, пентозан, аргинін, аденін, оригонелін, солі калію, натрію, магнію, й заліза, з’єднання сірки, хлору, йоду, брому й активна бактерецидна речовина лизоцим.
Дякуючи особливому смаку редьки (наявність ефірних масел з вмістом сірки) чудово покращує апетит, секрецію шлункового соку, травлення, володіє бактерецидною, відхаркувальною, спазмалітичною, жовчегінною і сечогінною дією.
Сік і терту редьку які мають сильні антимікробні, ранозаживляючі та антисептичні властивості застосовують зовнішньо для лікування гнійних ран та виразок.
Народна медицина широко використовує редьку при коклюші, хворобах верхніх дихальних шляхів, й бронхітах. При цьому застосовують сік редьки з медом чи цукром (1:1) як відхаркувальний й заспокійливий кашель засіб. (по 1 ст л 3-4 рази на день) а також при туберкульозі і як жовчогінний засіб.
Протипоказання: не рекомендується використовувати сік редьки внутрішньо при виразковій хворобі шлунку й дванадцятипалої кишки, ентеритах, колітах, а також при падагрі, гепатитах, нефритах, через високий вміст в ній пуринових основ та ефірних масел!
Будьте здорові!