Нагідки
Нагідки або календула лікарська
Квіти нагідок містять каротиноїди, флавоноїди, ефірну олію, сапоніни, гірку речовину календен, смолисті та дубильні речовини, слиз, інулін, органічні кислоти, фітостерини, ферменти, вітамін С, алкалоїди та тритерпендіоли.
Мають протизапальні, бактерицидні, ранозагоювальні, спазмолітичні, гіпотензивні, кардіотичні й седативні властивості, підвищують метаболічні функції печінки (підвищується секреторна і видільна функції, зменшується концентрація білірубіну і холестерину в жовчі). Широка терапевтична активність нагідок пояснюється наявністю в них значної кількості каротиноїдів, флавоноїдів та саліцилової кислоти, вітамінів та інших сполук. Особливо широко нагідки використовують для місцевого лікування. При тріщинах шкіри, фурункульозі, герпесі у стадії висипання і утворення виразок – використовують 10% спиртовий настій нагідок. Також мають заспокійливу дію на центральну нервову систему, знижують рефлекторну збуджуваність, артеріальний тиск, покращують діяльність серця, збільшують амплітуду й сповільняють серцеві скорочення. Нагідки покращують секреторну і видільні функції нирок, покращують склад жовчі, й володіють бактерицидною дією до – стрептококів, стафілококів.
За допомогою нагідок лікують, гепатити, холецестити, виразкову хворобу шлунку та дванадцятипалої кишки, при гастритах, колітах, як антисептичний й протизапальний засіб. Широко застосовують при лікуванні різних серцевих захворювань які супроводжуються набряками, задухою, серцебиттям, при гіпертонічній хворобі 1-2 стадії.
Рецепт 1
3 ст л квітів нагідок на 2 склянки окропу, кип’ятити 3-4 хвилини на малому вогні, настояти 1 годину, процідити. Приймати по ¼-1/2 склянки 3 рази на день. (при жовтусі, холецеститі, гепатиті)
Рецепт 2
1 ст л подрібненої сухої трави нагідок на 1 склянку окропу, настояти 2 години. Процідити. Приймати по 1-2 столові ложки 3 рази на день (як сечогінний засіб, при гіпертонічній хворобі)
Будьте здорові!