Березові бруньки
Березові бруньки.
Настої та відвари, березових бруньок володіють сечогінними, жовчегінними, відхаркувальними, потовидільними та протизапальними властивостями, антимікробною активністю. Жовчегінні властивості використовують при захворюваннях печінки та жовчних шляхів. Березов бруньки з успіхом застосовують при бронхітах, трахеітах, пневмоніях в якості відхаркувального та дизенфікуючого засобу. Також застосовують для приготування гігієнічної вани.
Адже в березових бруньках міститься ефірна олія, сапоніни, гіркоти, дубильні речовини, смоли, виноградний цукор, аскорбінова кислота, фітонциди.
Рецепт 1
2 ч л березових бруньок на 1 склянку окропу, настояти 1 годину, процідити. Приймати по ¼ склянки 4 рази на день за 30 хв до їжі при набряках, як сечогінне та жовчегінне.
Рецепт 2
Настойка березових бруньок готується на 90%-спирті в співідношенні 1:5. Зовнішньо використовують для втирань та компресів при артритах, радикулітах, не заживаючих виразках, забоях, пролежнях. Настойку добре використовувати при гнійних ранах після операцій.
Будьте здорові!